Wat is osteopathie?

 

Osteopathie gaat er van uit dat alles in het lichaam beweegt, niet alleen de darmen en het hart, maar ook de botten en de andere organen.

Met deze beweging bedoel ik niet de beweging t.g.v. van de in- en uitademing, maar ieder orgaan heeft nog een eigen beweging. Een nier draait b.v. om zijn bloedvaten en de lever draait om de poortader. Dit is een zeer subtiele beweging, maar nodig voor het goed functioneren van de organen.

 

Ook gaat osteopathie ervan uit dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is en wel  d.m.v. fasciae, een soort vliezen. (hiertoe behoren o.a. pezen, ligamenten, buik en borstvlies, de hersen- en ruggemergvliezen en de vliezen die iedere spier en spiervezel omgeven en andere bindweefsels.)

 

Bij beschadiging door b.v. een overrekking, wond of een operatie krijg je littekenweefsel dat stug is en samentrekt. Hierdoor kun  je een voortdurende trekkracht op hierbij betrokken organen en weefsels krijgen, waardoor hun beweging gestoord kan raken. De betreffende organen kunnen dan niet meer zo goed functioneren.

 

Door dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is, kan dit ook invloed hebben op verderop gelegen strukturen. Door de grote reserve capaciteit van de meeste organen zullen de essentiële funkties nog wel goed vervult worden, je ziet  nog geen veranderingen in het bloed, maar de patient kan zich minder goed voelen, niet goed in zijn vel zitten. Zijn evenwicht is verstoord.

 

Osteopaten leren de subtiele bewegingen van de weefsels waarnemen en proberen de bewegingsveranderingen of beperkingen d.m.v. verschillende technieken te corrigeren om zo het verstoorde evenwicht weer te herstellen.