Introductie

OsteoVet
drs. Anita Claessens
Ysselsteyn (Venray,L.)
dierenarts / paardenosteopaat
(i.c.r.e.o.; vluggen instituut)
acupuncturist (opleiding dr. J.Y.Guray)

Mijn naam is Anita Claessens en ik heb al sinds mijn jeugd een liefde voor paarden.

 

De studie diergeneeskunde was voor mij na het gymnasium dan ook een logische keuze.  Paardendierenarts leek mij het einde. Maar gaande weg de studie kwam ik er achter dat je  als eerstelijns paarden dierenarts bij veel voorkomende problemen onvoldoende hulp kunt bieden. Zoals bij rugproblemen en kreupelheden, die na algemeen en röntgenologisch onderzoek geen afwijkingen geven. Je kunt dan eigenlijk  niets anders  doen dan symptomatisch behandelen en rust voorschrijven. Hier los je het probleem helaas in veel gevallen niet mee op. Tijdens mijn loopbaan liep ik hier steeds opnieuw tegenaan.

 

Na een arbeidsstop i.v.m. de opvoeding van mijn kinderen heb ik de draad weer opgepakt en een antwoord gevonden in osteopathie. Ik heb hiertoe om te beginnen een 3-jarige opleiding gevolgd bij het international college of equine osteopathy (i.c.r.e.o.)

 

Maar zoals met de meeste dingen, is alleen het volgen van een opleiding niet toereikend. Bij het behandelen van paarden kwam ik hier al snel achter. Bovendien is er helaas geen enkele therapie die totale  genezing geeft, dit is  dan ook de reden dat er naast de reguliere diergeneeskunde zoveel andere therapiëen zijn ontwikkeld. Daarom heb ik om mijn kennis en vaardigheden te verbreden nog een aantal andere opleidingen gevolgd zoals sportmassage bij massage hippique, manuele therapie bij  drs.Eric Laarakker en dry needling bij Nymfa Minnaar. Uiteindelijk heb ik besloten om de zeer intensieve opleiding osteopathie bij Janek Vluggen te volgen om me verder te bekwamen in de osteopathie. Osteopathie is nl. een pracht vak, het gaat ervan uit dat het lichaam niet liegt, en door goed naar het lichaam te ”luisteren” met je handen kun je veel klachten verhelpen. Osteopathie werkt ook heel diep ,doordat het de oorzaak aanpakt en niet alleen de symptomen verhelpt. Dit is dan ook de reden dat meestal 1 of 2 behandelingen volstaan itt de meeste andere therapie vormen.
 

Een belangrijk onderdeel van osteopathie is craniosacraal therapie. In de craniosacraal therapie worden de ruggemergvliezen en de hersenvliezen, die zich beiden voortzetten over de zenuwen ,behandeld. Bij craniosacraal therapie werk je met het ritme van de schedel, die zich over het hele lichaam voortzet, en ook overal te voelen is. Verstoringen van dit ritme (frequentie, amplitude) kunnen een heel grote impact op de gezondheid van het paard hebben. Het paard zit niet lekker in zijn vel, kan erge pijn hebben en de mobiliteit van de beweging kan beperkt zijn. Een paard kan zelfs in een burn out beland zijn of er tegen aan zitten, dit alles kan men op het spoor komen met craniosacraal therapie.

 

Doordat de ruggemergvliezen ( de voortzetting van de hersenvliezen) behalve aan de eerste halswervels ook hechten aan o.a. het heiligbeen en de eerste staartwervels,  kun je je voorstellen dat door standsafwijkingen van het heiligbeen (SI problematiek, scheve staarten) je een te grote trekkracht op deze vliezen kunt krijgen, waardoor allerlei problemen ontstaan.
Ook wordt de hypofyse door de hersenvliezen bedekt, waardoor je mbv craniosacraal therapie rechtstreeks invloed op de hypofyse en dus op de hormoonhuishouding kunt uitoefenen. Denk hierbij bv maar aan onregelmatige of te heftige hengstigheden.
Om me de craniosacraal therapie nog beter eigen te maken heb ik bij het upledger instituut in duitsland de opleiding craniosacraal therapie voor paarden gevolgd.


In combinatie met  acupunctuur  wordt een osteopathische behandeling  versterkt en geeft betere resultaten . Daarom  heb ik bij dr J.Y. Guray in Duitsland de opleiding tot paarden acupuncturist gedaan. Bij zijn instituut worden na de opleiding nog vele nascholingen gegeven, waarvan ik er ook al een aantal gevolgd heb, en dit in de toekomst ook zal blijven doen, dit alles om de paarden zoveel mogelijk te helpen.