Hoe werkt acupunctuur?

 

Acupunctuur is onderdeel van de chinese geneeskunde. Dit is een volledige geheel op zichzelf staande geneeskunst die inmiddels ruim 3000 Jaar oud is. Acupunctuur maakt gebruik van meridianen waardoor qi (energie) en xue (een ruimer begrip van bloed) stroomt. Deze beide substanties voeden en bevochtigen het lichaam en zorgen dat alles in  het lichaam in evenwicht is.
Als er ergens een stagnatie van qi en xue is zorgt dit voor pijn en een minder goed functioneren van het betreffende orgaan of betreffende gebied. Door het aanprikken van de juiste acupunctuurpunten kun je deze stagnatie oplossen, waardoor het qi en xue weer gaan stromen en het lichaam zichzelf geneest.


Acupunctuur gaat net als osteopathie uit van het lichaam als geheel. De geestelijke gesteldheid , emoties of hoe iemand in het leven staat speelt een grote rol in de acupunctuur en hier wordt door het prikken van bepaalde punten dan ook specifiek op in gewerkt. Het was bij de chinezen nl. allang bekend dat bepaalde emoties je ziek kunnen maken en in ieder geval je weerstand kunnen ondermijnen. Helaas wordt dit in de reguliere westerse geneeskunde en diergeneeskunde vaak niet meegenomen.