De behandeling

 

De anamnese van de eigenaar is niet zo belangrijk, behalve als het paard pijnstillers, spierverslappers etc. heeft gehad. De osteopaat vertrouwt op zijn handen en behandelt wat hij vindt.

 

Een osteopaat kan d.m.v. een snelle manipulatie een in beweging beperkt gewricht of wervel vrijmaken zodat de hierbij horende spieren ontspannen en de uittredende zenuwen niet belemmerd worden.

 

Ook kan de osteopaat met bepaalde handgrepen afwijkende bewegingen van organen corrigeren en zo al in een vroeg stadium,

voordat de echte ziekte zich heeft ontwikkeld, ingrijpen. Osteopathie stimuleert zo het zelf genezend vermogen van het lichaam.

 

Als laatste controleert de osteopaat  de beweging van  de  schedelbeenderen. Aan de schedelbeenderen hechten de hersenvliezen vast . Deze hersenvliezen liggen in contact met de hypofyse, die verantwoordelijk is voor de afgifte en ook voor de  produktie van een groot aantal hormonen. De osteopaat kan zo dus het hormonale evenwicht be´nvloeden.

 

Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

De meeste paarden vinden een osteopatische behandeling fijn en ontspannen zich, een enkeling valt zelfs in slaap. Dit komt o.a. door het vrijkomen van endorfines, een lichaams eigen stof die pijnstillend en slaapverwekkend is.